KEKRI 28.-30.10.2022

Meillä on ilo ja kunnia juhlistaa PIELISEN TIETÄJÄKESKUS ry:n uutta kotiosoitetta ja yhdistyksen pian kaksivuotista taivalta –  ja kutsua sinut KEKRIJUHLAAN 28.-30.10.2022 Kestikievari Herranniemeen.

Kekrin aika on, kun maa on martaassa ja karja tuotu laitumelta, kun viljat on puitu ja sato varastoitu. Kekri on sadonkorjuun juhla, johon perinteinen vuodenkierto päättyy. Kekrinä tehdään taikoja, nähdään tulevaan ja pyritään turvaamaan runsas sato tulevana vuonna. Kekri on myös vainajien muistelun aikaa, ja niinpä vainajat ja esivanhemmat ovat juhlassa kutsuvieraina. 

Ennen vanhaan piiat ja rengit saivat kekrinä loman ja saattoivat vaihtaa pestiä. Kekrinä pidettiin kekkereitä; syötiin runsaasti lihaa, rasvaa ja sadon antimia. Niinpä nytkin pidämme huolta siitä, että kekripöydän runsaus pohjustaa hyvän satovuoden. Myös taiten laitettua kasvisruokaa on juhlavasti tarjolla.

Vuonislahden kylässä sijaitseva perinteikäs Kestikievari Herranniemi on kekrijuhlamme luonnonkaunis ympäristö. Vastarannalla siintäviä Kolin huippuja voi ihailla Herranniemen saunarannalta ja rantapaviljongista.

Aloitamme perjantaina illan tuntumassa, kun verho tämän maailman ja henkimaailman välillä ohenee. Herranniemi tarjoaa kevyttä iltapalaa, jonka jälkeen siirrymme seremonialliseen kynttilärituaalin pyhittämään tilaan. Varapuheenjohtaja Eero Peltonen pitää Vainajien kutsupuheen. Koristamme heitä varten pöydän, johon jokainen voi tuoda mukanaan esineitä, kirjeitä, runoja, lauluja tai muita asioita edesmenneistä. Hiljennymme vainajien yhteyteen sihteerimme Anniina Haapalaisen soittaman kielirummun meditatiivisten sävelten saattelemana. 

Lauantaina lyömme lekkeriksi; tartumme karttuihin ja harjoittelemme vuosisatoja vanhaa karjalaista heittopeliä, eli kyykkää!

Lounasta nautimme Wanhan koulun puodilla, joka sijaitsee noin 500 metrin päässä Herranniemestä. Syömme kylänväen kanssa perinteisen Kekripuuron, jonka valmistuksesta ja tarjoilusta vastaavat Kyläyhdistys ja Martat. Lounaan jälkeen pidämme kunnon tauon, jolloin voi tutustua Herranniemen ja Vuonislahden ympäristöön. Wanhan koulun puodista voi ostaa paikallisia tuotteita ja käsitöitä. 

Alkuillasta rakennamme kekrikokon, jonka nokkaan nostamme Kokkolinnun. Kokon kokoamisen ja koristamisen jälkeen rehkinnän kruunaa monelle harvinainen elämys savusauna! Saunassa vuodenkierron aikana kerääntyneet huolet ja murheet pestään pois ja siirrytään puhtaina ja avoimina alkavaan vuoteen.

Saunan jälkeen käynnistämme kekkerit ja siirrymme Herranniemen herkullisen Kekripöydän ääreen. Oluen juonti on perinteisesti ollut olennainen osa kekrijuhlia, joten myynnissä on paikallispanimoiden oluita. Niitä nautimme Kekrin kunniaksi ja runsaiden luonnon ja maanviljelyn antimien saamiseksi tulevana vuonna. Illan pimetessä on aika tuoda valoa pimeään syksyyn ja sytyttää Kekrikokko ja sen latvassa istuva Kokkolintu. Liekit leimahtelevat ja kokko kipunoi laulujen ja rituaalien saattelemana. Olet tervetullut tuomaan tulelle jotain, josta haluat luopua; vaikkapa vanhoja vaatteita tai esineitä. Tulen äärellä toki myös kisailemme, tanssimme, laulamme, soitamme ja leikimme.

Tunnelmallisessa rantapaviljongissa on mahdollista jatkaa illanviettoa, niin kauan kuin kukin jaksaa juhlia. Perinteisesti on sinnitelty ja valvottu kokon ääressä mahdollisimman pitkään. Valvominen on tuonut onnea ja menestystä tulevalle vuodelle. 

Sunnuntaina alkaa kekrin karnevalistinen osuus, kun pukeudumme eläimiksi tai muihin hullunkurisiin asuihin ja kuljemme äänekkäänä ja värikkäänä kulkueena Vuonislahden raitilla. Kulkue on ikivanha perinne monissa maissa. Myös Karjalassa oli tapana kiertää riehakkaasti talosta toiseen ja vaatia kestitystä. Kekri oli vanhan kulkueperinteen aloitus, ja kulkueet  jatkuivat aina Nuuttiin saakka.

Kekrin hyväksi lopuksi kokoonnumme vielä yhteisen lounaskeiton äärelle ja jaamme viikonlopun kokemuksia, ajatuksia ja oivalluksia. 

MITÄ MUKAAN?

Voit tuoda viikonloppuun

 • Hautakynttilöitä
 • Kirjeitä, runoja, lauluja, muistoesineitä ym. vainajien muistelupöydälle 
 • Karnevalistinen asun (tule sellaisena kuin et ole, vaikkapa kekripukkina tai kekrittärenä!)
 • Asioita, joita haluat polttaa (vaatteita, kuvia, esineitä…huom! palavia)
 • Rumpuja, kitaroita, kanteleita, helistimiä, kelloja ja muita soittimia; myös runoja, lauluja ja leikkejä

KENELLE?

Kekrijuhla on tarkoitettu kaikille, jotka tahtovat juhlistaa vanhan vuoden taakse jättämistä ja uuteen siirtymistä perinteisin menoin ja luottamalla runsauteen, ilonpitoon, taikuuteen, esivanhempien väkeen ja viisauteen. 


Kekrin järjestää Pielisen Tietäjäkeskus ry yhteistyössä Kestikievari Herranniemen, Vuonislahden kyläyhdistyksen ja Vuonislahden Marttojen kanssa. Tapahtuman järjestelyryhmään kuuluvat Pielisen Tietäjäkeskus ry:n sihteeri Anniina Haapalainen, yhdistysaktiivi Miia Jääskeläinen ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Eero Peltonen.

OHJELMA

Perjantai

19.00 Iltapala & majoittuminen

20.00 Aloitusrituaali (Päätalon yläkerta – Anniina, Miia ja Eero)

Vainajien kutsupuhe (Eero)

Vainajien pöytä & meditaatio (Anniina)

Lauantai

8 – 10 Aamupala

10.30 KYYKKÄTURNAUS

13.00 Lounas (Kekripuuro Wanhan koulun puodilla, yhteistyössä Vuonislahden Kyläyhdistys ja Vuonislahden Martat) 

Vapaata olemista

15.00 KEKRIKOKON RAKENNUS

16-19 SAVUSAUNA & RANTASAUNA (havuista reitti vainajille)

 • 16-17.30 Naiset
 • 17.30-19 Miehet

19.30 KEKRIEN KESTIPÖYTÄ

21.00 KEKRIKOKON JA KOKKOLINNUN SYTYTYS

Rantapaviljonki: vapaata illanviettoa

Sunnuntai

8 – 10 Aamupala

11.00 KEKRIKULKUE

13.00 Lounas & kahvit (kevyt)

14.00 Lopetuspiiri

16.00 Kotiinlähtö

HINNAT JA ILMOITTAUTUMINEN:

Ohjelma

Kekrijuhlien ohjelman hinta 40€. Pielisen Tietäjäkeskuksen jäsenille ja Vuonislahden kyläläisille maksuton. Ilmoittautumiset ohjelmaan täältä

Tee ruokailu- ja majoitusvaraukset suoraan Kestikievari Herranniemeen: reception@herranniemi.com tai nettisivujen Yhteydenottolomake

 1. Aamiaismajoitus yhden hengen huoneessa 28.-30.10: 130 €. Paketti sisältää majoituksen, aamiaiset la ja su sekä liinavaatteet ja pyyhkeet.
 2. Aamiaismajoitus kahden hengen huoneessa 28.-30.10: 84 € / hlö. Paketti sisältää majoituksen, aamiaiset la ja su sekä liinavaatteet ja pyyhkeet.
 3. Erikseen ostettavat elementit:
 • Perjantain iltapala 14 €
 • Kekripuuro Wanhan koulun puodilla 6 € (Vuonislahden Kyläyhdistys ja Vuonislahden Martat. Jälkiruoka/kahvit Wanhan koulun puodilta erillismaksusta).
 • Savu- ja rantasauna 10 €
 • Kekrien kestipöytä 30 € majoittujat / 34 € muille
 • Sunnuntain kevyt lounas 14 €

  Lämpimästi tervetuloa!